Řidičům se v průměru zvedne mzda o 3000 korun v základu mzdy, což je zvýšení o 15 procent. Průměrně se tak jejich hrubá mzda bude pohybovat okolo 28 000 korun. „Dalším zaměstnancům, jako jsou revizoři, asistenti přepravy, výpravčí či zaměstnanci v dělnických profesích, mzda stoupne o 1000 korun,“ řekl ředitel DPO Daniel Morys.

„Nespokojenost je matka pokroku, takže kdyby to bylo více, budeme rádi, ale samozřejmě díky za každou korunu, která půjde do mezd. Takže v tuto chvíli mohu říct, že se nám povedlo to, o čem jsme se už delší dobu s panem ředitelem bavili,“ okomentoval předseda Základní organizace odborového svazu Dosia při DPO Ivo Protivínský.

Dopravní podnik se dlouhodobě potýká s nedostatkem řidičů. V současnosti má v takzvaném evidenčním stavu 1033 řidičů, tento počet zahrnuje zaměstnance v trvalém pracovním poměru i brigádníky. Dopravní podnik by chtěl přijmout ještě dalších 50 řidičů do zaměstnaneckého poměru. Morys věří, že právě navýšení platů by mohlo přilákat nové zájemce, kterým dopravní podnik nabízí i náborový příspěvek 15 000 korun.

Právě kvůli nedostatku řidičů musel dopravní podnik omezit některé tramvajové spoje na linkách 6, 9 a 10, které v odpoledních hodinách doplňují páteřní linky. Tato situace podle Moryse stále přetrvává. Dopravní podnik má nejen nedostatek řidičů, ale řada je jich momentálně na nemocenské, stále je jich více než sto. Dopravní podnik ve spolupráci s Okresní správou sociálního zabezpečení zvýší proto počet kontrol u marodů.

Zvýšení mezd je součástí dodatku kolektivní smlouvy, která bude platná do konce roku 2019. Zahrnuje i další zvýšení mezd o dvě procenta k 1. lednu příštího roku nebo v roce 2019 nárůst mezd o inflaci předchozího roku.

Aktuální úpravy mezd budou dopravní podnik stát do 60 milionů korun ročně. Peníze na zvýšení mezd vezme podnik ze svého rozpočtu a bude jednat i s městem, jež DPO zřizuje.

VIDEO: Podívejte se na obří autobus, který měří takřka 25 metrů a vejde se do něj 180 cestujících. Na zkoušku nyní jezdí po Praze.

Video
Video se připravuje ...

Ohromující délku bezmála 25 metrů a prostor pro 181 cestujících teď mohou Pražané i návštěvníci metropole testovat 4 měsíce. První zkušenosti jsou slibné. Robert Klejch