„Začali jsme ve 14 hodin a po zkušenostech z minulých jsme předem věděli, že nám upletení zabere čtyři až pět hodin času,“ řekl letošní stárek folklorního souboru Krúžek Tomáš Sedlařík (18).


V okolí obce krátce předtím zmizely ze stromů všechny masivní vrbové pruty. Některé s průměrem i několik centimetrů. „Pomlázka musí něco vydržet. V pondělí s ní budeme obcházet celou vesnici,“ vysvětlili členové souboru.
Video
Video se připravuje ...

Členové folklorního souboru Krúžek v Němčičkách upletli 15 metrů dlouhou pomlázku. Hynek Zdeněk

S takto velkou pomlázkou je potřeba šlehat opatrně. „Není to tak, že by měl toto privilegium stárek, budeme se postupně střídat. Šlehat ale samozřejmě mohou jen ti, kterým to stav dovolí,“ dodali se smíchem folkloristé.

Na upletení obří pomlázky bylo potřeba zhruba deseti párů rukou a několika desítek prutů. Dostatečně dlouhé pruty pro upletení obří žíly totiž neexistují, a tak je folkloristé vždy umně doplétali do vznikajícího korbáče.

V roce 2016 upletli členové souboru Krúžek rekordní žílu, která měřila 66 metrů a 66 centimetrů. Byla zapsána i v České knize rekordů, pak ji ale překonali konkurenti z Biskupic délkou 102 metrů.

Fotogalerie
10 fotografií