„Vycházeli jsme s ní bezproblémově, vždycky nás zdravila, byla komunikativní, velmi inteligentní a zručná, dokázala například vyřešit i větší hlavolamy,“ shodli se chovatelé primátů hodonínské zoo Lukáš Baránek a Petra Bílková.

Zle ji zranil samec

Nejstarší obyvatelka zoo byla známá také kvůli zkostnatělé horní dásni. „Jednalo se o následek předchozích nutných zubařských zákroků, Zuzce to ale v příjmu krmiva nijak nevadilo. Byla schopna pokousat i mrkev pomocí zadních zubů,“ upřesnila zooložka Lenka Štursová.

Před rokem utrpěla těžký úraz. „Pokusili jsme se spojit hodonínskou skupinu šimpanzích samic s druhou skupinou, jež přišla do Hodonína původně na přechodnou dobu z Brna. Zuzka, která nevyrůstala v tlupě, neměla zažité správné sociální chování a nedokázala se podřídit brněnskému samci Fabenovi. Vše skončilo jejím ošklivým zraněním a museli jsme skupiny opět rozdělit,“ řekla zooložka.

Pocházela z volné přírody

Zuzana pocházela z volné africké přírody, kde byla pravděpodobně odebrána rodičům už jako mládě, a proto byla zvyklá na lidi. Do Hodonína se dostala před 29 lety společně se samcem Obem ze zlínské zoo.

Šimpanzi učenliví jsou nejbližší příbuzní člověka. V přírodě se dožívají až 40, v zajetí i přes 50 let. Žijí ve střední Africe nejčastěji v tlupách o 5 až 10 kusech a pohybují se hlavně ve stromech. Jsou to velmi inteligentní a tím i nebezpečná zvířata, která mají velkou sílu, dovednosti, vynalézavost a dokážou být zákeřná a nevyzpytatelná. V současné době v Zoo Hodonín zůstává pět šimpanzů.

VIDEO: Unikátní porod adaxe núbijského v hodonínské zoo.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní porod adaxe núbijského v hodonínské zoo Zoo Hodonín

Fotogalerie
4 fotografie