„Dokácíme jen stromy, které jsou rizikové,“ slíbil v pondělí večer na jednání zastupitelstva podrážděným obyvatelům města starosta. Těch mělo být celkově osm.

Kácení vyvolalo mezi obyvateli zděšení, dokonce u stromů, o která se léta starají, zaparkovali svá auta, aby je před dřevorubci ochránili.

Ke kácení se prý vrátí

V úterý ale motorové pily poslaly ve Skalické ulici dolů hned deset stromů. „K těm sedmi stromům jsme ty tři přidali z bezpečnostních důvodů a na žádost občanů z přilehlých nemovitostí. Nemohly zůstat tak, jak byly, protože zasahovaly do sítí. Potřebovaly ořez. Jenže, po něm by nebyly stabilní a staly by se nebezpečnými. Proto jsme je nechali pokácet,“ vysvětlil Ljasovský.

Video
Video se připravuje ...

Ve Strážnici dokončili kácení stromů u silnice I/55, u některých stromů pokračují ještě ořezy. Hynek Zdeněk

Aktuálně jsou podle něj pokáceny již všechny stromy, které byly rizikové, a další podobný zásah podle něj radnice momentálně nechystá. „Jde ale jen o odložení situace, ke kácení se budeme muset z bezpečnostních důvodů vrátit. Pokud s tím někdo nebude souhlasit, umožníme mu o strom se nadále starat, ale bude muset přijmout za strom i odpovědnost,“ upozornil starosta.

Město plánuje vysadit nové stromy, o druhu se nyní jedná. „Bude se jednat o stromy, které nebudou vytvářet rozvětvenou korunu. Navíc nebudeme vysazovat proutky, ale stromy, které mají kmeny již kolem 12 centimetrů průměru. Za jeden pokácený vysadíme ve Strážnici dva,“ upřesnil vedoucí odboru životního prostředí a dopravy Jaromír Michálek.

Fotogalerie
15 fotografií