„Bylo to místy velmi nebezpečné. Pánové stahovali pokácené stromy mezi auta a občany, kteří je bránili. Docházelo tam k verbálnímu napadání, hrozilo i to fyzické,“ popsal kácení na večerním jednání městského zastupitelstva jeden z místních obyvatel.

Špatných je jen osm

Obyvatele rozčílilo, že je o kácení nikdo předem neinformoval. „Desítky let se o ten strom staráme a najednou tam někdo přijede s motorovou pilou, že ho pokácí,“ popsala své zděšení další z přítomných.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Strážnice Risto Ljasovský (62, STAN) ohlašuje na zastupitelstvo přerušení kácení stromů. Hynek Zdeněk

Radnice tvrdila, že stromy nechala kácet na základě dendrologického posudku. „Ten ale neprokázal havarijní čili 5. stupeň ani u jednoho stromu, nebezpečná čtyřka byla u osmi z 33 stromů. Ty ostatní jsou na přijatelném stupni dva a tři,“ upozornil architekt Přemysl Krejčiřík.

Deset stromů už je pryč

Po bouřlivé diskusi na zastupitelstvu nakonec radnice ustoupila. „Necháme dokácet jen ty stromy na stupni číslo čtyři a zbytek odložíme až po dořešení situace,“ rozhodl starosta Strážnice Risto Ljasovský (62, STAN).

V pondělí se radnici podařilo pokácet zhruba deset třešní. Bohužel, ani v jednom případě se zřejmě nejednalo o strom, který by byl na stupni 4 čili nebezpečný.

Všechny pokácené stromy byly jak na pařezech, tak v kmeni i větvích zdravé. Architekt Krejčiřík vyčíslil vzniklou škodu u jednoho poraženého zdravého stromu až na 140 tisíc korun.

Fotogalerie
13 fotografií