„Nebylo to dlouhé. Chtěli jsme využít příznivé počasí a v sobotu otevřeli. Přijelo asi sto lidí. V neděli to bylo ještě lepší, bylo tady několik set lyžařů. Pak se ale oteplilo a museli jsme zavřít,“ přiznal provozovatel Skiparku Filipov Luboš Žák.

Sněžná děla i tyče

Areál je přitom na zimu výborně připraven. „Máme tady už deset sněžných děl a sedm zasněžovacích tyčí. Jenže potřebujeme teplotu tři stupně pod nulou. Teď je tu pět nad nulou,“ řekl aktuální data v úterý po poledni Žák.

Video
Video se připravuje ...

Ve Filipově potřebují, aby klesla teplota na tři stupně pod bodem mrazu. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Kdy se areál na hranici se Slovenskem otevře, je nyní ve hvězdách. „Jakmile se dostatečně ochladí, opět začneme zasněžovat. Za tři dny jsme schopni pokrýt celý svah,“ dušuje se provozovatel.

Pět jízd za stovku

Příznivou zprávou pro lyžaře je, že ve Filipově nezdražovali a ponechali loňské ceníky. Za stovku získá zájemce přibližně pět jízd. Při nákupu většího počtu je sleva. Při té největší vyjde jedna jízda na deset korun.

Skipark Filipov Svah má délku cca 500 metrů s převýšením 85 metrů. Sjezdovka je uměle zasněžovaná i osvětlená. Nahoru vedou dva vleky, jeden s kapacitou 800 a druhý 700 lidí za hodinu. Dětský svah je dlouhý 80 metrů a má 8 metrů převýšení. U něj jsou dvě lanovky s celkovou kapacitou 500 lidí. V areálu je půjčovna lyží, bufet a bezplatné parkoviště.

Fotogalerie
12 fotografií