Tomáš Eduard Šilinger byl augustinián, novinář a katolický politik. „Kolemjdoucí, kteří Šilingera neznají, se tak z desky snadno dozví, po kom se náměstí jmenuje. Minimalistické pojetí zároveň povzbuzuje zájem k dalšímu seznámení s jeho osobností. Pevně věřím, že připomínka pozvedne význam brněnského augustiniána,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Deska tvarem odkazuje ke kartotéce s pěti úrovněmi. Ukazuje Šilingera katolíka, kněze, bojovníka za pravdu a právo národa, politika a novináře. Každou "roli" kromě stručného textu vyjadřuje také jednoduchý symbol z linií utvářejících například kříž, stránky knihy nebo poslanecké lavice.

Zmizela v 50. letech

Náměstí se po Šilingerovi jmenuje s přestávkami od roku 1937. Původní pamětní deska zmizela v 50. letech minulého století. Nová stála asi 200 tisíc korun, lidé ji najdou na nároží s Pekařskou ulicí. Lesklý bronz postupně získá patinu.

Rodák z Tučína na Přerovsku byl v roce 1891 vysvěcen na kněze. Působil jako člen konventu augustiniánů na Starém Brně. Zároveň se angažoval v katolickém tisku, řídil deník Hlas, zasazoval se o práva česky mluvících Brňanů, a zejména o české školy. Byl opakovaně zvolen zemským a poté i říšským poslancem. Zemřel v Luhačovicích na Zlínsku. Pohřbený je na brněnském ústředním hřbitově.

VIDEO: Supermoderní nádraží, model 2034: Holanďané představili brněnskou stavbu 21. století.

Video
Video se připravuje ...

Supermoderní nádraží, model 2034: Holanďané představili brněnskou stavbu 21.století Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií