Podoba díla odkazuje na donekonečna ubíhající vodovodní potrubí i na parovodní trubky, které byly donedávna k vidění v brněnských ulicích a zmizely až s výměnou parovodů za horkovody.

„Stejně jako potrubí, i naše prvky jsou nosičem vodního média, vynášejí ho z podzemních útrob na povrch, a to v podobě vodní mlhy, která se rozplyne v okolí, a vodního proudu, který následně opět mizí pod povrchem,“ uvedl jeden z autorů Tomáš Pavlacký.

Ovládání na dálku

Fungování vodního prvku je automatizované a ovládané na dálku. Voda může z kuželů proudit různými způsoby, od vodní mlhy až po vířící proud, zvolený režim bude záviset na počasí.

Při spuštění vycházela vodní mlha ze všech tří kuželů zároveň, v budoucnu tomu tak nebude. „Vodní mlha bude vyvolávána nejčastěji v jednom, méně často ve dvou a výjimečně ve všech třech kuželech zároveň. V oběhu bude maximálně jeden krychlový metr vody se ztrátami, rozstřikem a odparem do 300 litrů denně, realitu ale ukáže až provoz,“ uvedli autoři vodního prvku.

Za osm milionů

Tři ploché kužely o výšce 1,4 metru, 1,8 metru a 2,4 metru váží 200, 450 a 1000 kilogramů a vznikly ve slévárně Ještědský bronz v Mníšku u Liberce.

Město za novou fontánu zaplatilo 8,3 milionu korun. Soutěž na vodní prvek vypisoval brněnský magistrát opakovaně, protože původní vítězný návrh se vedení města nelíbil. Tomáš Pavlacký s Michaelem Gabrielem vyhráli soutěž o návrh vodního prvku v roce 2021.

VIDEO: Fotány nejen v Brně viyžívají lidé k nejrůznějším účelům...

Video
Video se připravuje ...

Muž se ženou v Brně umývali syrové maso ve fontáně v centru Brna. Městská policie Brno

Fotogalerie
6 fotografií