„No konečně, to tedy trvalo,“ nebrala se servítky paní Jana, když se dozvěděla, že v zábradlí vzniká průchod. Krátce předtím spěchala z trolejbusu na tramvaj a cestu si zkrátila tím, že zábradlí jednoduše podlezla.


Zdaleka nebyla sama, komu zábradlí komplikovalo přestup. „Od počátku bylo skvrnou návrhu. Veřejnost se proti němu stavěla opravdu hlasitě. Díky jejich odezvě se podařilo nalézt řešení, udělat v něm průchod. Lidé ho tak již nemusí obcházet,“ řekl vedoucí architekt ateliéru Cybik + Kristof Ondřej Švancara.

Video
Video se připravuje ...

Brněnský magitrát ustoupil, v zábradlí mezi zastávkami trolejbusů a tramvají na Mendlovém náměstí vytvořil průchod. Hynek Zdeněk

Nutné bylo stanovisko policie, která sledovala zachování bezpečnosti cestujících. „Bylo domluveno, že zábradlí zůstane, ale vznikne v něm průchod, aby lidé mohli přecházet. Je ale potřeba, aby byli obezřetní a nedocházelo tak ke kolizím s trolejbusy,“ upozornil mluvčí policie Bohumil Malášek.

Zábradlí mezi zastávkami trolejbusů a tramvají se na Mendlově náměstí objevilo v únoru letošního roku. Lidé měli na výběr, buď zhruba 50 metrů dlouhý úsek obejít, či zábradlí přelézt či podlézt. Většinou běhali jako kamzíci kolem dokola. Častokrát tím ale ztratili čas a ujel jim spoj. Rekonstrukce Mendlova náměstí stála celkově 200 milionů korun.


Fotogalerie
8 fotografií