„Muže společnost kontaktovala a nabídla prostřednictví dvojice expertů různé služby. Muž přesně reagoval na jejich pokyny a postupně zaslal na různé účty a kryptoměnovou burzu více než milion,“ popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Účet v ohrožení

Půl milionu ztratil pro změnu o dvacet let mladší muž z Brněnska. Ten uvěřil telefonátu, že je jeho účet v ohrožení a přesně podle pokynů podvodného bezpečnostního pracovníka banky vybral ze svého konta skoro půl miliónu korun.

„Vytvořil spolu s bankéřem virtuální účet a v devatenácti platbách na něj celou částku prostřednictvím bitcoinmatu v Brně v Nádražní ulici vložil. Potom podvodník přestal komunikovat. Muž záhy pochopil, že se stal obětí trestné činnosti,“ řekl policista.  

Objevil se v pravý čas

Na Tišnovsku zase obral důvěřivou seniorku falešný opravář počítačů. Ten se objevil u ženy přesně ve chvíli, kdy jí počítač vypověděl službu.

„Seniorka muže pozvala domů a ten se okamžitě a ochotně pustil do práce. K servisnímu zákroku se dostavil ještě další den. Navíc se prezentoval jako dobrodinec. Za odvedenou práci po staré paní ani nepožadovat odměnu,“ uvedl mluvčí.

Jenže „dobrodinec“ vedle počítače objevil na lístečku přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Ty sebral a ve třech případech zneužil. Na dva účty bez vědomí majitelky odeslal okamžité platby za 170 tisíc korun.

Všechny případy vyšetřuje policie a znova varuje, aby lidé nereagovali na podobné investiční nabídky.

VIDEO: Žena unikala spravedlnosti osm let

Video
Video se připravuje ...

Žena unikala 8 let spravedlnosti. Nachytali ji až pražští kriminalisté. Policie České republiky