Na stále stejnou fintu doplatila mimo jiné žena (40) z Brněnska, která chtěla na internetu prodat použité sportovní vybavení za sedm stovek. S kupujícím se rychle dohodla na podmínkách, v nichž byla výplata peněz prostřednictvím odeslaného odkazu.

„V něm žena vyplnila potřebné údaje včetně přístupových kódů do internetového bankovnictví. Podvodník nejenže nezaplatil požadovanou částku, ale odčerpal z konta skoro sto tisíc korun. Navíc pak požádal o stopadesátitisícovou půjčku,“ shrnul policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Navlas stejný scénář se odehrál na Břeclavsku s tím rozdílem, že o čtyři roky mladší žena prodávala obnošené svršky. Po poskytnutí přístupových údajů na jejím účtu proběhla během krátké doby celkem třicítka transakcí. Jejich výsledkem byla  ztráta nejméně sto tisíc korun.

Obalamutili i účetní

K pořádnému balíku přišel neznámý pachatel na Znojemsku. „Po nabourání se do internetové komunikace tamní firmy oklamal účetní, která na jeho konto odeslala platbu za fingovanou fakturu. Škoda je v tomto případě více než 600 tisíc korun,“ upozornil policista.

Podobnou částku získal ve stejném regionu podvodný investor. Toho oslovila žena (50) toužící investovat do cenných papírů. „Po zaplacení vstupního poplatku si nainstalovala do svého počítače software na jeho vzdálenou správu. Pak už měl pachatel snadnou roli. Šikovně požádal o více než půlmiliónový úvěr. Získané prostředky pak obratem převedl na jiný účet,“ shrnul případ mluvčí.

Včas prohlédla podvod

Na poslední chvíli ochránila své peníze žena (48) ze Znojemska, která chtěl prodat za dvě stovky plavecké ploutve. Podvodníkovi poskytla požadované údaje ke svému bankovnictví. Když jí ale přišel požadavek na potvrzení platby, pojala podezření, že jde o podvod a svůj účet si zablokovala.

VIDEO: Jak na internetu nenaletět podvodníkům

Video
Video se připravuje ...

Jak nenaletět internetovým podvodníkům Živě.cz