Další z mnoha internetových loupeží za bílého dne řeší pražští policisté. Tentokrát si zloději a podvodníci vybrali svou oběť dost rafinovaným způsobem. Konkrétně muže z Prahy 1, který na internetovém bazaru prodával obnošené šaty za „pouhých“ 390,- Kč.

Zrádný odkaz

„V pondělí ráno, po zveřejnění inzerátu, ve kterém prodával šaty za necelých čtyři sta korun, se mu ozvala přes komunikační aplikaci žena, která projevila o nabízené šaty zájem,“ uvádí policejní mluvčí Richard Hrdina. Slovo dalo slovo a souhlas byl na světě. Stačilo jen zadat platební údaje.

A tady je nejeden kámen úrazu. Strhla se jich rovnou lavina. Žena totiž muži zaslala odkaz, po jehož rozkliknutí měl muž vyplnit údaje v rámci transakce. „Poškozený částku potvrdil a v odkazu pokračoval dál. Na další obrazovce si mohl vybrat z několika bankovních portálů, kde si vybral svou banku a dále vyplnil údaje ke své platební kartě včetně CVV kódu, doby platnosti atd.,“ pokračuje Hrdina.

Uplynulo několik hodin, až se dotyčný rozhodl zkontrolovat stav účtu přes mobilní aplikaci. „Přihlášení do internetového bankovnictví se mu nezdařilo, a tak kontaktoval svého bankéře, se kterým platební kartu ihned zablokoval a vydal se problém řešit do banky,“ pokračuje mluvčí.

Vyluxovaný účet

Teprve v bance se dozvěděl celou pravdu. Totiž že byl podveden a okraden. „Během několika málo minut z jeho účtu odešlo přes dvacet plateb v celkové výši přesahující dva miliony korun,“ říká Hrdina s tím, že podobných případů evidují policisté za poslední dobu desítky!

Rada nad zlato

Stejně jako když někdo nedopatřením zapomene mobilní telefon na veřejné toaletě, či peněženku na lavičce v parku, i tato krádež proběhla v důsledku neopatrnosti a neobezřetnosti. „Nikdy nezadávejte své údaje k platební kartě v případě, že něco prodáváte. K příjmu peněz stačí pouze zaslat číslo účtu!!!“ nabádá důrazně tiskový mluvčí Policie ČR. „Podvodníci v dnešní době dokáží dokonale napodobit stránky bankovních institucí, i přepravních společností.“

Fotogalerie
4 fotografie