Smejkal se omluvil v dopise, kdy však hájil svůj názor, že oslavy spojené s Halloweenem jsou oslavou zla. Připustil, že došlo ke kolizi dvou světů.  

„Ale protože jsem neměl žádné ponětí o tom, že se koná akce s dětmi zvaná „dýhování“ a při vyjití z fary, v neděli večer, jsem viděl před naším posvátným územím umístěné četné symboly satanistického svátku Halowin, který se zrodil ve zpohanštělém současném světě jako protiváha našich blížících se svátků Všech svatých a Dušiček, jednal jsem podle své víry a povinnosti být otcem a ochráncem svěřených dětí, duší a symboly odstranil,“ napsal farář.     

Vášně už opadly

Starosta Kurdějova Jaroslav Matýšek tvrdí, že vášně už opadly. „Provokace to nebyla, věřím, že jsme si to vyříkali. Na druhou stranu stačilo, aby mi pan farář zavolal a vysvětlil bych mu, že jde o školní akci,“ dodal Matýšek.

Smejkal působí na tamní římskokatolické farnosti od roku 1996. Pro řadu místních věřících je autoritou. „Je to ryzí člověk. Mně moc pomohl, nemůžu na něj říct křivého slova. A co se stalo, kvůli tomu se omluvil,“ svěřila se účastnice nedělní mše.

„Na faře probíhají ve spolupráci se sdružením Podané ruce setkání abstinujících matek a otců. Brněnské biskupství pověřilo našeho pana faráře duchovně pastorační službou uživatelům drog. Vykonává  také duchovní službou ve věznici Břeclav. To jen na okraj, když se zveličuje pár poničených dýní,“ uvedla jiná návštěvnice bohoslužby.

Diecéze: Řešení případu ještě neskončilo 

Chování faráře ovšem odsoudil generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka. Obci se e-mailem jménem biskupství omluvil a přislíbil, že vzniklou záležitost bude vedení diecéze řešit. „Na diecézní úrovni řešení s panem farářem stále probíhá,“ řekl v úterý bez bližších podrobností mluvčí Vojtěch Jurásek.     

Mikulovský probošt Pavel Pacner v reakci na zprávu o události uvedl, že s takovým jednáním zásadně nesouhlasí a že to poškozuje i obraz jiných kněží, kolegů, kteří se snaží komunikovat a vytvářet dobré vztahy tam, kde působí.  

VIDEO: Dana Morávková jako Cruella na Halloween party

Video
Video se připravuje ...

Dana Morávková jako Cruella na Halloween party: Dojemné vzpomínky na mrtvé rodiče! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
20 fotografií