„Jeho chování je z mého pohledu neadekvátní. Nešťastná situace v Kurdějově mě mrzí, což jsem vyjádřil i písemnou omluvou adresovanou panu starostovi a zastupitelům obce. S podobným jednáním jsme se zatím nesetkali u žádného z našich kněží,“ přiznal generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka.

Farář půjde "na kobereček"

Vikář přitom přiznává, že nic satanského v dýňování nevidí. „Co se týče vyřezávání dýní během měsíce října, vnímám to jako zahraniční lidovou tradici, která je součástí různých workshopů a výtvarných dílen rodičů s dětmi i u nás,“ dodal.

Farář proto nyní bude muset tzv. na kobereček. „Sejde se s ním vedení diecéze,“ upřesnil její vikář. Omluvu obci mezitím věnoval i Smejkal, který se hájil tím, že nevěděl, že šlo o obecní akci určenou pro děti.

Viděl symboly satana

„Četné symboly satanistického svátky „Halowin“ jsem uviděl až večer po vyjítí z fary. Jednal jsem jen podle své víry a povinnosti být otcem a ochráncem svěřených dětí,“ uvedl Smejkal, který provádí také exorcismus, tedy vymýtání zlých duchů.

Nyní si sype popel na hlavu. „Kdybych to věděl, navzdory mé povinnosti jednat proti zlu rozhodně a radikálně, bych okolnost zvážil. Netěší mne někoho zraňovat, zvláště děti, a proto se omlouvám!,“ uvedl.

Dýně nevydržely ani den

Obec mezitím utnula na sociálních sítích pod fotkami zničených dýní diskusi: „Je evidentní, že mnozí nepochopili funkci facebooku jako nástroje komunikace pro spojování lidí a využívají tento pro ukojení svého ega, vyblití svých nejčernějších chmur,“ vysvětlila obec.

Dýně děti vyřezaly v neděli 15. října na tzv. dýňobraní, na které obec zvala nejen přes obecní stránky a sociální sítě, ale podle tvrzení místních i na plakátcích umístěných po obci. Hotová díla nevydržela ani jednu noc.


Zajímavostí určitě je, že vyřezávání dýní nemá ve skutečnosti nic společného s uctíváním satana. Jde o keltský svátek, jehož historie začala už před narozením Ježíše Nazaretského (Krista). Svátek vznikl jako uctívání konce léta a začátku zimy.
Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si nádherné podzimně laděné květinové aranžmá. Adam Balažovič

Fotogalerie
11 fotografií