„Kvalita hroznů byla perfektní. Letošní rok přitom nebyl kvůli počasí vůbec jednoduchý,“ řekl David Štastný z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Pod známkou Svatomartinského dodá jen toto vinařství na trh 115 tisíc lahví.

Vůně broskve i tóny manga

Nadšen mladými víny je i Petr Gondáš z Národního vinařského centra. „Müller Thurgau vyniká tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi,“ navnadil chuťové buňky.

Výtečné podle něj bude i Veltlínské červené rané s lehkou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová vína mají podle něj všeobecně příjemný dotek jahodového jogurtu nebo tóny lesního ovoce. Červená nesou vůni fialek.

Dva miliony lahví

Vinaři letos požádali o značku Svatomartinské pro 285 vín, už v 1. kole uspělo 272 z nich. Ti, co neuspěli, mají možnost ještě zapracovat na kvalitě vína a přihlásit ho ještě do 2. kola.

Popularita Svatomartinského vína v České republice začala prudce stoupat v roce 2011. Od té doby se každoročně vyprodukuje a prodá přibližně dva miliony lahví. Přibližně stejné množství ho bude i letos.

Tradici založil Josef II.

Každá láhev musí mít záklopku s nápisem Svatomartinské a s datem ročníku na hrdle. Na láhvi zároveň musí být logo Martina na bílém koni. Tradice těchto vín začala v době císaře Rakouské monarchie Josefa II. (1780 – 1790).

Prodávat Svatomartinská vína mohou vinaři až od 11. listopadu v 11 hodin. Pro nedočkavce mohou ale do té doby nabídnout tzv. První letošní víno. To už se nyní dostává na trh. Jde zejména o odrůdy Sylvánské zelené, Müller Thurgau a Svatovavřinecké.

VIDEO: Svatý Martin osedlal koně a přivezl dobře vyzrálé víno ke koštu pro tisíce Brňanů.

Video
Video se připravuje ...

Svatý Martin osedlal koně a přivezl dobře vyzrálé víno ke koštu pro tisíce Brňanů Markéta Malá

Fotogalerie
4 fotografie