„Nemáme ambice převzít duchovní správu. Je nás jen sedm a spravujeme přitom devět farností. Koupi kláštera vnímáme jako investici,“ přiznal opat premonstrátu z Nové Říše Rudolf Kosík.

Duchovní se přitom nyní rozhodují, zda v objektu vytvoří byty, ubytovnu či školku.

Musí mít příjmy

„Máme tisíc hektarů lesních pozemků, ale kvůli kůrovci jsou ze 70 % vytěženy. Plochu sice osazujeme, ale to zabezpečí až budoucí generace řeholníků. Musíme být proto soběstační z jiných zdrojů,“ upřesnil pořízení kláštera Kosík.

Nabídku získat klášter měla i znojemská radnice. „Město o koupi kláštera uvažovalo, a to zejména v souvislosti s potenciálním přesunem části úřadu do objektu kláštera. Nicméně se ukázalo, že dispozičně by byly prostory kláštera nevhodné, vyžadovaly by náročnou přestavbu, ale také by byl problém s vnitřní architekturou, tedy zejména vysokými stropy,“ vysvětlil nezájem radnice mluvčí Pavel Kovařík.

Ve Znojmě od roku 1230

Premonstráti slibují, že nechají v objektu vše, co tam už nyní funguje, tedy například ordinace lékařů či kanceláře Charity. Zůstanou tam i dominikáni.

„I když máme rozdílné poslání a rozdílný střih hábitu, věřím, že bratři v bílém budou i ve Znojmě dobrými sousedy,“ dodal s úsměvem premonstrát Damián Němec.

Podle historika Jiřího Kacetla přišli Dominikáni do Znojma roku 1230 a dostali prostor pro zřízení svého konventu u zdi. Následně klášter přečkal dva požáry (1400 a 1555) i josefínské reformy, kdy byly jiné kláštery ve Znojmě hromadně rušeny (jezuité, klarisky, františkáni, premonstráti). Kněží klášter opustili až v roce 1950 a vrátili se do něj v roce 1990.

VIDEO: V Předklášteří otevřeli první klášterní pivovar na Moravě.

Fotogalerie
7 fotografií