„Kryt je dodnes zahalen mnohými tajemstvími. Téměř nic se o něm neví. Kapacitu měl do 20 lidí. Aby bylo možné ho propojit s trasou Znojemského podzemí, bylo potřeba probourat se přes čtyři metry betonu,“ řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Jakoby někdo odešel včera

V krytu se dochovalo dobové vybavení. „Je tam cisterna na užitkovou vodu, záchody, umyvadla, elektroinstalace i figuríny v ochranných oblecích. Nachází se tam i telefonní ústředna a telefony,“ dodnes vše funguje,“ upřesnil průvodce Milan Závadský. Společně s Jiřím Kotrncem kryt objevili.

Video
Video se připravuje ...

Znojmo ve čtvrtek poprvé otevře protiradiační kryt ze 60. let minulého století. Hynek Zdeněk

Protiradiační kryt byl nalezen v roce 2020, když Znojemská Beseda řešila propojení svých provozů optickými kabely. V daném prostoru měla být jen souvislá vrstva zeminy. Podle plánů a map prostě neexistoval.

Adrenalinová trasa

Díky objevu protiradičního krytu vznikla ve Znojemském podzemí nová trasa. Měří cca 700 metrů a je hodně adrenalinová. Zájemci musí počítat s tím, že se místy budou pohybovat přes úzké prostory s nízkým stropem.

Výjimkou není ani brodění přes vodu. Mohou se ovšem těšit na unikátní zážitek. Trasa zabere asi dvě hodiny a ve skupince může vyrazit maximálně osm lidí.

Fotogalerie
17 fotografií