V lednu unikla do éteru informace, že farář ze Znojemska zřejmě několik let sexuálně obtěžoval nezletilou dívku. V květnu se jiný farář na Blanensku nevhodně zajímal o chlapce. „Kněz se za své chování omluvil a svého jednání lituje,“ uvedlo tehdy biskupství.

Tým psychologů a psychoterapeutů má nyní pomoci podobným obětem kněží trauma zvládnout. Vyslyšelo tak přání papeže Františka, který k podobné očistě vyzval. Mluvil ovšem i o odškodnění obětí a o tom se Brno zatím nijak nezmiňuje.

„Papež jasně řekl, že diecéze mají nejen pomáhat obětem, ale i založit fond pro odškodnění, ten například funguje v sousedním Polsku,“ upozornil dnes již bývalý církevní soudce Jan Rozek.

Rozek přitom kritizuje i postup zvolený Českou biskupskou konferencí (ČBK). „Pozvala oběti na církevní půdu, kde se jim věnovali kněží ve svých rouchách. To bylo přibližně podobné, jako poslat dítě k pedofilovi domů,“ upozornil.

Problém se sexuálními delikty katolických kněží se přitom objevují prakticky na celém světě. „Zřejmě je tak na čase, aby se Vatikán zabýval myšlenkou zrušit celibát. Ten je totiž jedním z hlavních důvodů tohoto nepřijatelného jevu,“ je přesvědčen bývalý církevní soudce.

VIDEO: Blesk Podcast: Farář na Břeclavsku zneužíval školačku (10), vesnice zavrhla ji, jeho chrání!

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Farář na Břeclavsku zneužíval školačku (10), vesnice zavrhla ji, jeho chrání! Jiří Marek