„Všichni jsme jen lidé chybující a omylní. Došlo ke kolizi dvou světů náboženských, světonázorových. Věřím, že nikdo z občanů, kteří před naším ‚svatostánkem‘ umístili symboly duchů (zla), nechtěl vyjádřit pohrdání nad tím, co je nám katolíkům svaté,“ napsal ve svém vysvětlení farář.

Jednal prý jako pravý křesťan

Samotný akt zničení dýní popsal následovně: „Neměl jsem žádné ponětí o tom, že se koná akce s dětmi nazvaná ‚dýňování‘. Četné symboly satanistického svátky ‚Halowin‘ jsem uviděl až večer po vyjítí z fary,“ ujistil Smejkal, který vysvětluje, že se musel zachovat jako správný křesťan.

„Jednal jsem jen podle své víry a povinnosti být otcem a ochráncem svěřených dětí. Až druhý den jsem se dozvěděl, že šlo o obecní akci a dílo dětí. Kdybych to věděl, navzdory mé povinnosti jednat proti zlu rozhodně a radikálně, bych okolnost zvážil,“ přiznal farář.

Omluvil se

Smejkal zároveň přidal i omluvu: „Netěší mne někoho zraňovat, zvláště děti, a proto se omlouvám! Ale zkuste se zamyslet nad tím, že mou povinností je chránit jako autorita a kněz děti a rodiny před skrytým duchovním zlem, a to i když si škodu, kterou sami sobě svým jednáním působí, nemusí uvědomovat.“

Obec mezitím utnula na sociálních sítcích pod fotkami zničených dýní diskusi: „Je evidentní, že mnozí nepochopili funkci facebooku jako nástroje komunikace pro spojování lidí a využívají tento pro ukojení svého ega, vyblití svých nejčernějších chmur,“ vysvětlila obec.

Svátek konce léta

Dýně děti vyřezaly minulou neděli na tzv. dýňobraní, na které obec zvala nejen přes obecní stránky a sociální sítě, ale podle tvrzení místních i na plakátcích umístěných po obci. Hotová díla nevydržela ani jednu noc.

Vyřezávání dýní nemá ve skutečnosti nic společného s uctíváním satana. Jde o keltský svátek, jehož historie začala už před narozením Ježíše. Svátek vznikl jako uctívání konce léta a začátku zimy.

VIDEO: Jak správně vydlabat dýni.

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vydlabat dýni? Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
9 fotografií