Do pyramid, bludišť, řádků i hromad poskládali stovky pestrobarevných dýní na statku nedaleko Golčova Jeníkova manželé Pipkovi. Navázali na práci mnoha generací svých předků. Sklizeň ze zhruba pěti hektarů teď může magickou podzimní atmosféru vykouzlit i u vás doma, pokud se sem vypravíte, o víkendech či svátcích mezi 10. až 18. hodinou. K mání jsou semena dýní pro vaši zahrádku, či zralé kousky vhodné i pro nadcházející halloweenský svátek k vyřezávání a dlabání.

S výběrem správné halloweenské dýně si poradí i nejmenší návštěvníci.
Autor: ČTK/L. Pavlíček

„Nabízíme také různé druhy, které jsou výbornou zeleninou na vaření. Pro vytvoření podzimních dekorací si můžete vybrat z různých dekorativních tykviček,“ lákají hospodáři. I když úroda byla letos menší než v předchozích letech, nabídka je veliká. Než vyberete, děti zabaví zvířátka chovaná na farmě, či přírodní hřiště. Ještě přidáme tip, abyste se mohli z dekorace těšit co nejdéle a vyřezaná dýně vydržela. Rychlému vysychání předejdete, když místa řezů potřete vazelínou třeba z lékárny. Dýni lze také zevnitř i zvnějšku postříkat dezinfekcí proti plísním a po 20 minutách působení ji setřít.

Udělejte si kompot

Jak si připravit chutný dýňový kompot bez zavařování prozradila Anna Hudská z farmy v Českém ráji. Potřebovat budete: 1,5 kg dýně Hokkaidó, 2 citrony, ½ lžičky kyseliny citronové, 30 dkg cukru, 4 kusy hřebíčku, kus celé skořice. Postup: Nakrájíme dýni na kostičky, zalijeme 1,5 litrem vody, vymačkáme šťávu z citronů a přidáme ½ lžičky kyseliny citronové. Naloženou dýni necháme 3 až 12 hodin odležet. Poté svaříme s 30 dkg cukru, přidáme hřebíček a skořici. Vaříme zvolna zhruba 20 minut, než dýňové kostičky změknou. Kompot necháme vychladit a podáváme.

Z dýní se prý dá, kromě kompotů, vytvořit v kuchyni takřka cokoli včetně tataráku.
Autor: Blesk – AR

Víte, že... • ...existuje zhruba 850 druhů dýně? Do čeledi tykvovitých patří ale i melouny, okurky, či cukety. Dýně se dále dělí na okrasné a jedlé, které na podzim nejčastěji využíváme do polévek nebo pod maso při pečení.