„Loni nevyhovělo 53 procent vzorků zmrzliny, předloni 48 procent,“ poznamenal po jedné z kontrol v Brně mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Ještě hůř dopadly kontroly ledů do chlazených nápojů. Ze 75 letos odebraných vzorků neprošly dokonce dvě třetiny!

Inspektoři mají jasno

Vede nedodržení hygieny výroby a výrobního procesu, nedostatečná hygiena provozu. U točené zmrzliny je běžné, že ji na konci dne zaměstnanci nezlikvidují a následující den vrátí zpět do stroje. „Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a opačně," podtrhl Kopřiva.

V ledech do nápojů je běžné podcenění hygienické praxe při výrobě a nedostatečná pravidelná dezinfekce výrobníků ledu. „Situace posledních let není dobrá,“ shrnul mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva ke kvalitě zmrzliny a ledů do nápojů Zdeněk Matyáš

Pokuty až do statisíců

Inspekce v případě přestupku obvykle na místě zakáže používat zařízení na výrobu. Provozovatel musí provést sanitaci a poté udělat mikrobiologický rozbor. Pokuty dostávají provozovny ve správním řízení podle závažnosti problému a podle toho, zda jde o opakovaný prohřešek. Výše pokut sahá od desítek po stovky tisíc korun.

Kontrolují i vzorné podniky

Inspektoři SZPI opakovaně navštěvují problematická místa, neminou ani bezproblémové provozovatele. Ve čtvrtek zamířili v Brně do vyhlášené zmrzlinárny Campani Gelato. „Máme provoz v Teplicích, druhým rokem jsme v Brně. Základem je čistota, dodržování výrobních procesů. Kontrolu bereme vážně, neměli jsme doposud žádný problém,“ svěřila se majitelka Klára Zoe Campani. 

Fotogalerie
10 fotografií