Zahrada cestu uzavřela na základě odborného posudku a rozhodnutí příslušného stavebního úřadu. Důvodem je nestabilní svah za voliérou orlů východních. „Stav svahu se monitoruje řadu let. V poslední době se výrazně zhoršil a bohužel dospěl do stádia, které ohrožuje zdraví lidí,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Město ve spolupráci s vedením zoo hledá řešení, jak situaci vyřešit a cestu co nejdříve opět zpřístupnit. „Pokud by se zájemci chtěli na lední medvědici Coru přesto podívat, mohou si otevřít webové stránky zoo, kde nepřetržitě funguje přímý přenos z její expozice,“ dodal náměstek.

Uzavřeli ji okamžitě

„V tomto případě nebylo na co čekat. Komunikaci jsme uzavřeli v úterý odpoledne hned po doručení rozhodnutí stavebního úřadu. V něm odborník varuje před nestabilitou svahu, která ohrožuje návštěvníky i zaměstnance. Sesuv je stále aktivní, může tak kdykoliv dojít k nečekanému uvolnění kamene,“ doplnila ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Video
Video se připravuje ...

Medvědice Cora už si užívá v novém bazénu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Všechna zvířata jsou v pořádku a nebezpečí jim nehrozí. Orla východního zoo přesunula, zamířil do liberecké zoo. Medvědice Cora, která se u návštěvníků těší značné oblibě, zůstala v expozici.

V minulosti se stala matkou pěti medvíďat, zvláště ta první z nich, dvojčata Bill a Tom, se v roce 2008 stala velkou atrakcí. V roce 2012 se pak narodili Kometa a Nanuk, naposledy v roce 2015 medvědice Noria. Expozice ledních medvědů je opravená, od roku 2020 se zvětšila plocha i hloubka bazénu, novinkou byl vybudovaný vodopád.

Fotogalerie
9 fotografií