„Je památkově chráněn a zároveň leží v chráněné oblasti Soutok. Auty se sem proto nesmí,“ vysvětlil jeho majitel Robert Nemcsics (61) z Bratislavy. Zájemci tak musí po svých nebo přijet na kole. V historické stavbě najdou za odměnu občerstvení.

Robert Nemcsics nechce prozradit, na kolik ho oprava památkového objektu vyšla. „Mám to tu rád, proto jsem to dělal," uvedl.

Možné i ubytování

Pokud se chtěl někdo v empírové stavbě z počátku 19. století ubytovat, může využít speciální nabídku vlastníků zámečku. Auto zaparkovat na odstavném parkovišti a nechat se přivézt ve speciálním vozítku personálem zámečku.

Video
Video se připravuje ...

Zámeček Lány u Břeclavi opět září novotou. Hynek Zdeněk

„Rozhodně tady nikdy nebudeme ubytovávat davy lidí. Maximální kapacita je i včetně přistýlek 24 hostů. Jde nám opravdu o to, aby si zde návštěvníci mohli odpočinout v krásné přírodě a měli zaručený klid,“ zdůraznil Nemcsics.

Při obnově zámečku měl tu smůlu, že v něm nezůstalo žádné vybavení. „Nebyl tu žádný nábytek, ani lovecké trofeje. Našli jsme tady jen plynové masky a nějaké barvy. Nechali jsme proto vyrobit repliky, které zámečku dodávají historický nádech,“ vysvětlil jeho majitel.

Zámeček Lány nechal postavit v letech 1810 až 1812 kníže Jan I. z Lichtenštějna. Při pozemkové úpravě v roce 1919 byl zestátněn. V letech 1951 – 1982 v něm sídlila 150 členná posádka Československé armády. Od té doby v podstatě už jen chátral.
Fotogalerie
25 fotografií