Magistrát ukončil pekárně nájemní smlouvu ke konci května kvůli údajnému dluhu a oddalování zahájení provozu. Provozovatelé pekárny ale tvrdí, že v jejich zájmu naopak bylo fungovat co nejdříve, aby mohli splácet bankovní úvěry.

Liknavý magistrát

„Bránil nám v tom ale magistrát nedokončením nezbytných prací, což chceme dokázat soudní cestou,“ řekl v pátek ráno, krátce před soudním líčením člen představenstva Gattamelata Jan Nahodil (54).

Soudkyně Hana Slaná neskrývala hned v úvodu rozladění nad přístupem magistrátu k přelíčení. „Žalovaná strana měla dostatečně velký časový prostor na zaslání vyjádření. Přesto přišlo až ve čtvrtek v 15 hodin, ani ne 24 hodin před zahájením jednání,“ zdůraznila soudkyně. Řízení přesto zahájila.

Potvrzení vydal, teď ho vyžaduje

Brzy se přitom dopracovala k absurditám, které si raději nechala potvrdit. Například ji zarazilo, že magistrát majitelům pekárny vydal potvrzení, že v období od 1. 1. 2020 do 13. 6. 2021 řádně zaplatili nájemné a přitom nyní radnice žádá, aby platby majitelé pekárny doložili.

„Magistrát ty podklady nemá? Na základě čeho tedy žalovaná strana vystavila potvrzení?,“ zajímalo soudkyni. Zarazilo ji i to, že magistrát údajně nemá k dispozici původní projektovou dokumentaci, podle níž se práce na zprovoznění pekárny rozdělovaly na její provozovatele a majitele budovy, tedy magistrát.

Pracovali v bundách

Provozovatelé pekárny tvrdí, že nemohli oficiálně zahájit provoz kvůli nefunkční vzduchotechnice až do 13. 6. 2021. „Museli jsme přitom už splácet úvěry od bank, proto jsme v listopadu 2019 částečně zahájili provoz, přestože pekárna nesplňovala hygienické normy. Pracovali jsme v zimě v bundách a prodávali jen přes okno,“ upřesnil Nahodil.

Právní zástupce magistrátu ovšem tvrdil. „Veškeré práce byly ze strany magistrátu splněny do prosince 2019. Nebyly ovšem splněny ty, které měl zajistit žalobce.“

Na přímý dotaz soudkyně, na jaké práce ze strany žalobce se muselo čekat, již ale nedokázal odpovědět.


Soudní líčení bude nyní pokračovat předvoláním svědků a dokládáním listinných důkazů. „Jsme připraveni dokázat, že vina nebyla na naší straně. Do zprovoznění pekárny a restaurace jsme investovali přibližně 30 milionů korun. Je přece logické, že hlavně naší snahou bylo, aby obojí fungovalo co nejdříve a nejlépe,“ dodal Nahodil.

VIDEO: Opustit prostory museli v Brně i obchodníci v podchodu pod hlavním nádražím. Takto se má místo zmodernizovat.

Video
Video se připravuje ...

Brno plánuje zmodernizovat podchod pod hlavním nádražím KAM Brno

Fotogalerie
8 fotografií