„Oprava střechy radniční věže je nezbytná. Jakákoliv bouřka by totiž byla pro budovu radnice nebezpečná. Renovace vyjde na 6,7 milionu korun,“ uvedl mluvčí radnice Josef Horníček.


Při sundání špičky věže na zem byly zhruba tři desítky lidí zvědavé na poselství ukryté v tzv. vajíčku. Nikdo z přítomných totiž neměl ani tušení, co by se mohlo ukrývat uvnitř.
Video
Video se připravuje ...

Hodonín sundal špičku radniční věže. Nalezené poselství všechny šokovalo. Hynek Zdeněk

Pár minut zápolili pracovníci firmy s plechem a dřevem a pak vajíčko vydalo své „poklady“. Když vypadly do připravené plastové bedýnky, všem přítomným doslova poklesla čelist.


Vajíčko totiž ukrývalo dvě věci. Propagační brožuru o městě a zprávu z radnice za roky 1994 až 1998. To, že vajíčko nechala otevřít radnice už v roce 1999, si už nikdo nepamatoval. Poselství tehdy vyjmula a vložila místo nich nijak nechráněné zmíněné písemnosti. Deštěm byly značně poškozené a byly tak nepoužitelné i jako toaletní papír.

Co původně bylo ve vajíčku radniční věže z roku 1904, je záhadou. „Zřejmě ty věci skončily v muzeu. U nás v archivu je určitě nemáme,“ řekla ředitelka Okresního archívu v Hodoníně Galina Rucká.

Fotogalerie
11 fotografií