„Pošta zvýšila docházkovou vzdálenost ze dvou na tři kilometry. U nás to ale někteří lidé budou mít pěšky 3,4 a autem dokonce 4,9 km. Pobočku Brno 9, která má být zrušena, totiž využívají i obyvatelé části Brno – Kníničky. Tam vlastní poštu nemají,“ zdůraznil starosta.

Velká podpora

K protestu se proto připojuje i starostka této městské části Lenka Ištvanová (51, NK). Na sociálních sítích oba starosty podpořily už stovky lidí. Někteří z nich dokonce upozorňují, že poštu využívají, přestože bydlí až v části Komín. „Pro řidiče je totiž komínská pošta skoro nepoužitelná,“ vysvětlila jedna z Brňanek.

Starosta Brno Bystrc zároveň upozorňuje, že překročené vzdálenosti nevedou takzvaně přes louku, ale skrz hustě zabydlené území, v něm žije přes 25 tisíc lidí. Zpochybňuje proto i další tvrzení pošty, že jedna transakce klienta trvá přibližně dvě minuty.

Velké fronty

„Na obou pobočkách, zejména ve špičce, se tvoří fronty. Žádám tedy o informaci z vyvolávacího systému České pošty v bystrcké pobočce 35, která by ukázala, kolik času průměrně stráví jeden klient čekáním na službu,“ požádal starosta.

Ten zároveň upozorňuje i na omezené prostory pobočky 35. „Již nyní jsou klienti nuceni čekat na vyřízení transakcí v přilehlé obchodní pasáži. V případě zrušením pobočky číslo 9 by se tento stav stal naprosto neúnosným. Žádáme proto o zachování obou poboček,“ zdůraznil Kratochvíl.

VIDEO: Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?

Video
Video se připravuje ...

Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy? Pavlína Horáková