Nově objevené chodby prodlužují systém Amatérské jeskyně, se 45 kilometry nejdelšího jeskynního komplexu ve střední Evropě.

Výzkumná skupina, která vznikla v roce 1969 a aktuálně sdružuje před dvě desítky nadšenců, pracuje v jeskyni Lipovecká ventarola. Tu se jim chodbami podařilo propojit se sousedním jeskynním systémem Nová Rasovna. Právě ten je součástí systému Amatérské jeskyně.

 „Se sondou jsme začali pod Blátivým dómem v bádališti pojmenované Tetris. Postupně se nám podařilo prostoupit úžinami a objevit rozsáhlé prostory s nádhernou výzdobou i vodním tokem. Nově objevené jeskyni dominuje velký dóm s velkým množstvím krápníků." popsal Blesk.cz nejnovější objev člen skupiny Heřman Fitz.

Video
Video se připravuje ...

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu stovky metrů chodeb i novou jeskyni 	 Holštejnská výzkumná skupina

První pocit: Jiná dimenze

Jako vůbec první spatřil krásu nového dómu jeho kolega Vlastimil Čoupek. Ten neskrýval dojetí i nadšení. „Když jsem vstoupil do velikého dómu a čekal jsem, než se za mnou probojují kladivem i ostatní, myslel jsem, že jsem se ocitl v jiné dimenzi. Navrhuji proto pro velký dóm název Jiná dimenze,“ vysvětlil Čoupek.

„Jsou to vážně skvostné pocity, když objevíte takovou krásu. Skoro bych řekl, jako bychom vyhráli olympiádu," podotkl Fitz.

Dóm má rozměry zhruba padesát krát třicet metrů, na výšku asi deset. K povrchu pak stoupá komín. Po jeho zaměření laser ukázal dalších přibližně čtyřicet metrů. Chodby z této jeskyně pokračují do více směrů. Jeskyně je součástí paleoponorů z Lipoveckého žlebu, stejně tak jako sousední Jeskyně pravěkých symbolů, která byla objevena v roce 2003. A právě s ní se v sobotu podařilo nově objevené prostory propojit.

Odpočinek a pak zase bádání

 „Řadu nadějných míst, jak v nových objevech, tak i v Jeskyni pravěkým symbolů, budeme postupně prozkoumávat. Teď si dáme krátkou pauzu, vstřebáme pocity z nového objevu. Musíme vše pečlivě zdokumentovat a zmapovat,“  upozornil Heřman Fitz.

Fotogalerie
7 fotografií