Nepozorným lidem totiž začaly mezerami žebrovaných laviček propadávat dovnitř do podstavce mobily, peněženky nebo klíče. Odpočívadla jsou konstruována tak, že se do nich nelze nijak dostat.

„Jediným řešením jsou klacík, dlouhá úzká tyčka a zručné ruce nebo pak demontáž lavice,“ řekla strážnice Markéta Skřivánková.

Zoufalá cizinka

O víkendu tam městská policie musela pomáhat zoufalé cizince středního věku. „Dostat z útrob lavice telefon se zdálo zprvu zhola nemožné. Strážníci ale nakonec našli dvoucentimetrovou škvíru mezi betonem a dřevěným obložením. Vzali klacík a po centimetrech šťouchali mobil k místu, kde jej dokázali prsty vytáhnout,“ přiblížila první záchrannou operaci svého druhu Skřivánková.

I když strážníci zasahovali poprvé, stejnou zkušenost udělali tento týden i dva středoškoláci. „Spadla mi do škvíry peněženka. Spolužák ji vyšťoural větvičkou. Musel jsem mu pak zaplatit dvě piva,“ smál se mladík.

Radnice: Lavice splňuje normy

Radnice Brno-střed, která park spravuje, tvrdí, že lavice splňují potřebné normy. Připouští ale, že se situace se zapadanými předměty bude asi opakovat mnohem častěji. Lavice po obvodu náměstí jsou totiž dohromady 120 metrů dlouhé.

„Pokud by se nepodařilo předmět vytáhnout, je v nouzi možné odstranit některé díly lavice, které jsou demontovatelné kvůli čištění a údržbě,“ uvedla mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

Správci parku proto plánují, že do kavárny, která se na jaře otevře vedle lavic, svěří obsluze imbusový klíč. Tím bude možné lavici odborně rozebrat a složit.

Architekti: Věděli jsme to!

Architekti nové lavice hájí. „Při návrhu lavic jsme předpokládali, že do nich drobné věci mohou spadnout. Proto má konstrukce zvýšený sokl a demontovatelná záda. Po odborné manipulaci je tak možné předměty bez problémů vytáhnout,“ vysvětlil architekt Jan Schleider ze studia Consequence Forma.

Zásadní je odborné otevření, lavice totiž skrývají elektrorozvody pro jejich noční podsvícení.

VIDEO: Velká proměna: Brněnské Moravské náměstí už nebude mít podobu sovětské pěticípé hvězdy.

Video
Video se připravuje ...

Velká proměna: Brněnské Moravské náměstí už nebude mít podobu sovětské pěticípé hvězdy. Markéta Malá

Fotogalerie
11 fotografií