Hlídka strážníků dokončila kontrolu prostoru před hlavním nádražím a vracela se k autu, když na ně naléhavě začal anglicky volat muž a vehementně gestikuloval směrem do nádražní pošty.

„Po vstupu dovnitř strážníci uviděli nečekanou situaci. Z výšky zhruba dvou metrů visela za jednu nohu hlavou dolů seniorka a podpírat se ji snažili dva muži,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

K nim se hned přidali strážníci, aby ženu co nejvíce nadlehčili. To trvalo zhruba sedm minut, než přijeli hasiči a záchranka.

Ulevili nadlehčováním

Penzistka visela celou vahou těla jen na noze zaseknuté mezi kabinu a stěnu páternosteru. Aby ji ulevili, podsunuli pod ní hasiči lůžko, které společně s ostatními přidržovali, a mezitím kolegové vyřezali část dřevěné konstrukce výtahu a ženu konečně vyprostili.

Video
Video se připravuje ...

Strážníci a hasiči v Brně vyprošťovali ženu (74), která zůstala viset zaseklá hlavou dolů v páternosteru. MP Brno

„Penzistku noha bolela, po psychické stránce ale stresující událost zvládla obdivuhodně,“ uvedl Ghanem. Strážníkům si ještě postěžovala na svou nešikovnost. „Kdyby mi to někdo říkal, tak neuvěřím, že někdo takovou pitomost udělá,“ je slyšet na videu ženin hlas.

Záhada páternosteru

Důchodkyni si převzali záchranáři a odvezli ji na vyšetření do Úrazové nemocnice.

„Jak se stalo, že cestou nahoru vypadla celým tělem ven a noha jí zůstala zaklíněná mezi kabinkou a stěnou výtahu, zůstává záhadou,“ podotkl mluvčí a zakončil: „Uvědomovala si jen to, že ji zaměstnalo posouvání tašky na kolečkách a manipulace s respirátorem.“

U stejného páternosteru jsme zasahovali v dubnu 2019. Tehdy nastoupila do zařízení maminka s dítětem v kočárku, byť to předpis zakazuje. Kočárek se ve výtahu zasekl. Na místo proto přijeli záchranáři a hasiči, kteří jej společnými silami vyprostili. Celá záležitost skončila pro maminku jen úlekem, dítě z poškozeného kočárku jsme pro jistotu poslali do Dětské nemocnice na pozorování,“ upozornila Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky.

Fotogalerie
10 fotografií