*Oblast Břeclavska a Hodonínska zasáhlo tornádo ve čtvrtek 24. června 2021 večer a zpustošilo pás obcí v délce 25 km.

*Zemřelo šest lidí, mezi nimi i těhotná žena a dítě (†2). Stovky lidí byly zraněny.

*Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku a hodonínská část Pánov.

*Šířkou pásu škod se zařadilo mezi jedno z rekordních v Evropě a mezi významná tornáda ve světovém kontextu. „Za loňský rok šlo ve světovém srovnání o jedno z pouhých čtyř takto silných tornád v rámci světa. Bohužel nás toto tornádo v loňském roce zařadilo na smutnou třetí příčku počtu obětí tornád ve světě hned za USA a Čínu,“ uvedl David Rýva z radarového oddělení ČHMÚ.

*Tornádo dosahovalo síly F4 (maximum je F5), kdy se rychlost větru pohybuje od 267 do 324 km/h. Tornádo přesahující sílu F3 v ČR přitom dosud zaznamenáno nebylo. Bylo nejtragičtějším tornádem na evropském kontinentu od roku 1984.

*Operační středisko jihomoravské záchranky přijalo jen mezi 19. až 21. hodinou více než 800 tísňových hovorů. Z místa pak převezli do nemocnic na 80 zraněných, další desítky pacientů byly ošetřeny na místě. Škála úrazů byla široká: od drobných řezných ran až po těžká mnohočetná poranění.

*Výše škod na soukromém i obecním majetku činí nejméně 15 miliard. Poničeno bylo na 1200 domů, na 200 budov bylo nutné zbourat.

*V několika sbírkách se do středy 30. června (6 dní po tornádu) vybralo přes 900 milionů korun! Celkem lidé přispěli více než jeden a čtvrt miliardy korun. Do poloviny září se vyplatilo přes 600 milionů.

VIDEO: 25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda.

Video
Video se připravuje ...

25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda. Policie ČR

Fotogalerie
33 fotografií