Oblast, kde se stále těží písek, by se měla v park proměnit postupně a být zpřístupněná na etapy. „Vzhledem k tomu, že se jedná o území, kde aktivně probíhá těžba a v určité míře bude probíhat i nadále, promění se prostor kontinuálně. Vše se bude samozřejmě dít se zvýšenou mírou ochrany přírody,“ popsal první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. 

Písečníky a kukátka

Park bude velmi netradiční. Jeho součástí by měly být různé vyhlídky, minizoo, sportovní centrum, dokonce písečníky, které mají připomínat zdejší těžbu. „Od komunitního zahrádkářského centra a centra ochrany přírody přes neformální dětská hřiště, tzv. písečníky, tvořené dunami po různorodé vyhlídky, pozorovatelny nebo kukátka,“ popsal ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Video
Video se připravuje ...

Tvořený dunami: V oblasti Černovické pískovny vznikne nevšední a zároveň největší brněnský park. Markéta Malá

Brňané budou mít vliv na podobu nového parku. V anketě se několik stovek lidí vyjádřilo, jak si vzhled parku představují. Většina Brňanů chce sportovní zázemí, naučnou stezku, dětská hřiště nebo vodní plochy. Důležité je také chránit přírodu. 

„V místě žije přes čtyřicet chráněných druhů ptáků i dalších živočichů a rostlin, kterým je potřeba zajistit ochranu,“ doplnil Hladík.

 

Napojení na MHD

První část parku v jižní části by měla vzniknout do tří až čtyř let. V soutěži o návrh zvítězil tým krajinářského architekta Radka Prokeše. „Navržené úpravy terénu umožní vnímání prostoru v detailu pískovny i neobvyklé pohledy na celé město,“ upřesnil ředitel Sedláček. Podle radního Filipa Chvátala je důležitou součástí vybraného návrhu i řešení cyklostezek a dopravního napojení areálu na MHD. 

Fotogalerie
12 fotografií