Pumptrack je oblíbená sportovní disciplína. Na dráze skládající se z boulí a klopených zatáček se jezdec pohybuje tzv. pumpováním nahoru a dolů. „Lze dělat různé skoky a triky. Jeden z nejznámějších je například backflip, což je otočení přes hlavu,“ vysvětluje Šimon Horníček, který se věnuje pumptrackovým skokům na kole už deset let a vážnější nehodě se zatím vyhnul.

Pumtrack se vymodeluje

Na nové dráze se mohou projíždět i děti. „Cílem projektu bylo vybudovat univerzální sportoviště vhodné pro širokou veřejnost. V lokalitě mezi ulicí Štouračovou a přírodní rezervací Pekárna navazuje na vybudovaný dirtpark Bystrc a rozšiřuje jeho využití pro všechny sportovce od malých dětí po zkušené jezdce,“ upřesnil Brňan Jakub Vodička, který je autorem nápadu.

Video
Video se připravuje ...

Brno postavilo netradiční sportoviště: Unikátní pumtrackovou dráhu tvoří zatáčky, vyvýšeniny a boule. Markéta Malá

V rámci projektu vznikla dráha, byly umístěny lavičky, stojany na kola a také vysázeny stromy a keře. Samotná realizace začala prací s hlínou, celá dráha se musela totiž nejdříve ,, vymodelovat" . Na zhutněnou hlínu, která již udává tvary pumptracku, se následně položí tenká vrstva asfaltu. Díky němu se dá jezdit po celý rok.

 

Pro všechny

Neobvyklé sportoviště bylo vybudováno za téměř 3,6 milionu korun a  není určeno jen pro cyklisty. „Dráha je vhodná pro jízdu na kole, skateboardu, in-line bruslích, koloběžkách nebo dětských odrážedlech, a proto může oslovit opravdu širokou veřejnost ve všech věkových kategoriích,” upřesnil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.