Jmenuje se SOT102 a vyvinula jej biotechnologická společnost Sotio Biotech ve spolupráci s kolegy ze Švýcarska. „Má schopnost cíleně vybrat nádorovou buňku, navázat se na její povrch, a po průniku uvolnit vysoce účinné léčivo a to bez toho, aby došlo k poškození zdravých buněk,“ řekl mluvčí Sotio Biotech Richard Kapsa.

Do klinické studie bude nyní podle něj zařazeno v Evropě a USA 109 pacientů s nádory žaludku a slinivky.

„Přípravky, které vyvíjíme, představují jeden z nejzajímavějších léčebných přístupů v onkologii. Cílem je poskytnout účinnou a bezpečnou možnost léčby pacientům s vybranými pevnými nádory,“ řekl profesor Radek Špíšek, generální ředitel Sotio.

Válka nádorům

Brněnští lékaři jedné z nejsmrtelnějších forem nádoru vyhlásili válku. Jako první na světě zahájili klinické testování přípravku, který má nádorové buňky ničit zevnitř. Navic vyvinuli i metodu, která dokáže určit zhoubné bujení v počátečním stadiu, kdy pacient ještě necítí žádné obtíže.

Světový výzkum

Lékaři z Masarykova onkologického ústavu se významně podíleli i na výzkumu nové diagnostické metody včasného záchytu rakoviny slinivky. Analýzou tuků v krevním séru pacienta by měla být vyvinuta metoda, která pomůže typ rakoviny odhalit v časném stádiu a v raných bezpříznakových stádiích. Průlomový poznatek publikovali v prestižním vědeckém časopise Nature Communications.

Metoda šetrná k nemocným

Nová diagnostická metoda z Brna vychází ze současného trendu moderní onkologie - a to z tekuté biopsie neboli odběru tělních tekutin a následné analýzy pomocí hmotnostní spektrometrie. Výhodou je minimální zátěž pro pacienta a současně dostatečně vysoká citlivost a přesnost.

VIDEO: Desatero snížení rizika vzniku rakoviny.

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub

Fotogalerie
7 fotografií