Právě tam se může na tuto zákeřnou diagnózu přijít včas a zahájit úspěšnou léčbu. Skutečnost je ale taková, že v některých onkologických onemocněních držíme smutné prvenství. Například v rakovině tlustého střeva, konečníku a ledvin.

Co by tuto neveselou statistiku zlepšilo? Stačí, aby si lidé víc všímali varovných příznaků a využívali hrazených preventivních prohlídek, na které mají nárok. Mnoho z nich by mělo šanci na vyléčení.

Nádorové onemocnění plic

U mužů je rakovina plic nejčastěji se vyskytujícím nádorovým onemocněním. Tvoří kolem 22 % všech nově vzniklých zhoubných nádorů. U žen tvoří rakovina plic asi 5 % všech zhoubných onemocnění.

Rakovina kůže

Rakovina kůže je nejčastějším rakovinovým onemocněním vůbec a její výskyt trvale stoupá. Nejnebezpečnější z nich je maligní melanom kůže, kterým ročně onemocní u nás okolo 1200 osob. Právě rakovina kůže, pokud se objeví včas, má velkou šanci na úplné vyléčení.

Nádor na slinivce je nejhorší

Rakovina slinivky břišní je jedním z nejhorších typů rakoviny. I pokud se zachytí včas, vyléčí se jen malá část pacientů. Rok po vyslovení diagnózy přežívá přibližně jen 10 % nemocných.

Podle předního onkologa prof. MUDr. Luboše Petruželky byly objeveny dvě nové a účinné chemoterapie: „Při analýze nové léčby byly zaznamenány 4 % nemocných, kteří přežívají na léčbě 3 roky. Cílem však je najít postupy, které napomohou nalézt nádor včas a nemocné správně léčit.“

Nádorová onemocnění žaludku

V naší zemi se v posledních padesáti letech snížil výskyt asi o 50 %. Muži jsou postiženi častěji. Ve věku pod 50 let je poměr mužů a žen stejný.

Nádorové onemocnění ledvin

Za posledních 30 let stoupl výskyt této rakoviny skoro o 300 %!

Nádory tlustého střeva a konečníku

Ročně je u nás zjištěno kolem 5500 nádorů tlustého střeva a přes 2000 konečníku. Alarmující je, že prakticky polovina nádorů je odhalena až v pokročilém stadiu, kdy je léčba složitější a naděje na uzdravení malá.

Rakovina v číslech

● Každých 8 minut přibude onkologický pacient.

● V roce 2030 vzroste počet nemocných o 45 % a rakovina se stane nejčastější příčinnou úmrtí místo kardiovaskulárních chorob.

● Nejvíc pacientů s rakovinou přibude ve věkové skupině nad 65 let věku a jde o 67% nárůst.

• Každý třetí člověk onemocní rakovinou.

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub

Fotogalerie
6 fotografií