Radost neskrývala ani učitelka Marcela Petrjanošová, jejíž vlastní dům také živel notně pošramotil. „Školka je jako nová, nádhera. Jen škoda, že teď část dětí postihly neštovice. Ale zvládli jsme tornádo, zvládneme i tohle,“ svěřila se Blesk.cz. Ze 75 dětí tak ve středu v doprovodu rodičů dorazila jen třetina.

„Máme berušky, koťátka a kuřátka. Po tornádu děti o prázdninách jezdily do Prušánek a Bojanovic a po prázdninách nás vzala Základní škola Lanžhot, kam jezdily děti středního a předškolního věku do vymezených prostor po bývalé školce. Nejmenší děti zůstaly v Hruškách, kde nám pro ně zemědělské družstvo vyčlenilo jednu místnost," shrnula více než půl roku trvající improvizaci ředitelka školky Lenka Předinská.

Video
Video se připravuje ...

Místostarosta Hrušek Marek Babisz k znovuotevření školky Zdeněk Matyáš

Došlo i na slzy

Po útoku tornáda neskrývali zaměstnanci mateřské školky slzy. „Byly tady díry, strop pryč, střecha pryč, rozbitá okna, špína, nepořádek, třísky ve stěnách, třísky v postelích, elektronika rozbitá. Hrůza,“ popsala ředitelka.

ZŠ otevřou už v pondělí

V obci zbývá ještě spousta práce na obecním majetku, týká se to i základní školy. Tu hodlá radnice zpřístupnit v pondělí 7.února. „Udělali jsme jen ty nejnutnější práce. Nebude ještě hotová třeba tělocvična nebo venkovní hřiště. O prázdninách uděláme i více interiéry. Je potřeba udělat například podlahy, do kterých zateklo, což jsme nyní řešili jen provizorně," řekl místostarosta Marek Babisz (KDU-ČSL).

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem loni 24.června. Zemřelo 6 osob, 1200 domů živel poškodil, 200 muselo k zemi.

Fotogalerie
57 fotografií