24. června se mnoha lidem z Moravy nesmazatelně zapsalo do života. Stejně tak i rodině Mackových z Moravské Nové Vsi, která při ničivém tornádu přišla jak o střechu nad hlavou, obchod, tak málem i o milovanou dceru.

Silvie (14) jela tou dobou autobusem, ten ale tornádo převrátilo na bok a v něm ji, a ještě jednoho muže, uvěznilo. Dlouhou dobu čekala na záchranu, nakonec byla vyproštěna a vrtulníkem ji ve vážném stavu transportovali rakouští záchranáři do nemocnice ve Vídni.

Tam skončila v kritickém stavu, musela podstoupit několik operací. Výčet zranění byl dlouhý, měla mimo jiné zlomené i tři krční obratle. Ve sbírce jim lidé poslali téměř 8,5 milionu korun. Teď, šest měsíců od řádění tornáda, je rodina v novém domě. Stihli to těsně před svátky.

„Co z toho bytu nám tady zbylo, nebo z toho domečku, tak je tento stůl a jsou to tyto židle,“ popisuje pro Českou televizi maminka Irena. Mladá Silvie i přesto, že před sebou měla velmi nejistou budoucnost, sama chodí. Na zraněné noze už nemá ani ortézu, prý ji tlačí. 

Na otázku, jak chodí, odpověděla: „Jako čáp, no. Já to (nohu) musím zvedat hodně vysoko, abych si o ní nezakopávala,“ řekla. „Jsme hodně ráda, že už to máme za sebou. Se Silvou ještě trochu před sebou, ale tam to je na delší trať, to víme,“ doplnila Irena.

Už před pár měsíci maminka uváděla, že rehabilitace zaberou minimálně rok. I přesto vše má ale mladá dívka jeden sen. „Chci být zdravotní sestra,“ řekla Blesku před časem mladá slečna. 

Fotogalerie
15 fotografií