Ošklivé trojúhelníkové prostranství před sídlem Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity se dočká proměny. „Cílem je proměnit tento prostor tak, aby sloužil pro krátkodobý odpočinek kolemjdoucích, například z blízkých fakult vysokých škol, nebo cyklistů, kteří jezdí na blízké stezce podél Svratky,“ řekl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Zeleň a stín

Oblast Poříčí, kde fakulta stojí, sousedí s frekventovanou magistrálou i oblíbenou brněnskou cyklostezkou. Součástí projektu je také rekonstrukce kolmých parkovacích míst před fakultou. Vznikne parkování se vsakovacím povrchem. „V současné době je prostor před pedagogickou fakultou nedořešený a pro chodce i řidiče, kteří zde parkují, není přívětivý,“ myslí si Hladík.

Video
Video se připravuje ...

Předpokládané náklady na rekonstrukci parku se odhadují na více než 9 milionů korun. Markéta Malá

Předpokládané náklady na rekonstrukci parku se odhadují na více než devět milionů korun. Park se více zazelená a novinkou bude i pódium, které poskytne více stínu. „Na vhodných místech zde budou vysázeny stromy. Plánujeme tu i nainstalovat pítko pro ptáky a zastíněné dřevěné pódium, které bude sloužit k odpočinku,“ vysvětlil Hladík.

Barevné chodníky

Zajímavostí je, že chodníky v novém parku budou pestrobarevné. „Odstíny barev budou zvoleny dle jednotlivých správců sítě,“ uvedl radní Filip Chvátal. Každá ze sítí má svou barvu a na kousku chodníku bude nakreslena v reálném tvaru jak skutečně vede pod povrchem.

* Vodovodní potrubí = světle zelená

* Plynovodní potrubí a potrubí technického plynu = žlutá      

* Teplovodní potrubí = červená        

* Kanalizační potrubí = hnědá

* Potrubí stlačeného vzduchu = světlemodrá       

* Elektrické vedení silové = červenofialová

* Elektrické vedení sdělovací = modrofialová

Fotogalerie
9 fotografií