Zařízení bude vybaveno tak, aby zde mohly být vykonávány služby a péče na úrovni léčebny dlouhodobě nemocných. Klienti se zde mají cítit jako doma. Bude umožněna podpora pečujících rodin přímo ve zdravotnickém zařízení v naprostém soukromí. „Nový komplex nabídne 150 lůžek v 75 dvoulůžkových pokojích,“ řekl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Zelená střecha

Byty se budou nacházet ve třech samostatných pavilonech, které budou propojeny jednopodlažní vstupní halou. „Střecha vstupní haly je projektována jako pobytová. Bude osázena vhodnou vegetací a zároveň se takto přirozeně propojí okolní zahrada se samotným zdravotnickým zařízením. Celkově pro nás byla významná udržitelnost a ekologie budov,“  doplnil Hladík.

Video
Video se připravuje ...

Nové středisko bude na Červeném kopci v Brně. Markéta Malá

Domy budou sloužit například pacientům vyžadujícím celodenní zdravotní péči, např. s demencí, cévními mozkovými příhodami, nebo onkologicky nemocným. Komplex bude vybaven ordinacemi lékařů, pracovnami zdravotních sester, rehabilitačními místnostmi, prostory stacionární péče a jídelnami. „V projektu se počítá také s 51 parkovacími místy,“ dodal radní Filip Chvátal.  

 

Na pozemcích Brna

Zařízení vznikne na Červeném kopci na pozemcích, které vlastní město Brno. Komplex zdravotnických budov by měl být dokončený do roku 2025. Stavba začne už v příštím roce. Odhadovaná cena se pohybuje kolem 600 milionů.

„Finální náklady budeme znát až po výběru zhotovitele,“ upozornil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.