Rybáři na jižní Moravě zahájili hlavní sezónu výlovů. „Vidíme, že je ryb méně. Na druhou stranu sledujeme, že je máme jen výběrové a první třídy,“ uvedl při výlovu rybníka Appolo spolumajitel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha.

Co se týče letošních cen ryb, rybáři nemají ještě úplně jasno. „Cena krmiv stoupla o desítky procent, projevily se i dražší pohonné hmoty a energie. Předpokládám, že ceny všech ryb budou asi o deset procent vyšší,než loni,“ upřesnil Pecha.
Video
Video se připravuje ...

Rybářství Hodonín dělá výlov na rybníku Appolo u Lednice. Hynek Zdeněk

Hlavní podíl v Appolu mají kapři. „Jsou zde ale i dravé ryby jako jsou štika, candát a sumec. Pak tady máme i líny a okouny. Věřím, že přestože je ryb méně, tak dokážeme i tak pokrýt vánoční trh,“ upřesnil Pecha.

Stovky rybníků

Rybářství Hodonín je jedním z největších rybářství v ČR, které dodává ryby na většinu Moravy a velkou část Slovenska. Hospodaří na několika stovkách rybníků, včetně největšího moravského rybníka Nesyt (320 ha). Holding má plochu dva tisíce hektarů rybníků.

Rybník Appolo patří do Lednicko-valtického areálu. Má rozlohu 108 ha a leží v chráněné oblasti. Rybáři tak nemají žádnou šanci chránit se před kormorány, kteří jim tam působí velké škody. Podle odhadu rybářů by letos v rybníce mělo být odhadem 60 tun ryb.

Rybářství Hodonín jedná o certifikaci na bio kapry. U nich je kladen důraz na výživu přirozenou produkcí, tedy pouze bio krmivem. V nabídce by tito kapři měli být již příští rok.
Fotogalerie
19 fotografií