Čeští a rakouští vědci staví repliku kostela od května. „Práce jsou již téměř hotové. Nyní je potřeba už jen dokončit pokrytí střechy suchým rákosem,“ uvedl ředitel tamního muzea MAMUZ Christoph Mayer.

Skrytá konstrukce

Raně středověký kostel vzniká u místního zámku. Není přitom vyloučeno, že by i v Rakousku mohl mít podobný předobraz. „Velkomoravská říše zasahovala hluboko do dnešní dolnorakouské oblasti Weinviertel,“ vysvětlil vědecký vedoucí muzea MAMUZ Franz Pieler.

Zajímavostí určitě je, že přestože kostel vypadá navenek jako celokamenný, tak ve skutečnosti měl v sobě skrytou dřevěnou konstrukci. „Důvodem byly patrně nedostatečné znalosti stavitelů ohledně stavění z kamene, nebo si možná nemohli či nechtěli čistě kamennou stavbu dovolit,“ vysvětlil Mayer.

Stará technika

Vědci při stavbě repliky použili jen pomůcky, jaké měli k dispozici stavitelé před více, než tisíci lety. „Ty jsme si pro stavbu kostela vyrobili podle archeologických vzorů za použití tehdejších typických postupů. Jednalo se o nejrůznější druhy seker, teslice, dláta, pořízy, pily, lžícové vrtáky, šídla, nože a hoblíky,“ upřesnil archeolog a stavitel kostelů Wolfgang Lobisser.

Oslava dokončení kostela je připravena na 30. října. Veřejnosti se ovšem kostel zpřístupní až v nadcházející sezóně od 26. března 2022. „Do té doby dojde ještě k vymalování vnitřních i vnějších stěn a proběhne vybavení vnitřku kostela,“ dodal Lobisser.

VIDEO: Ve Slovanském Hradišti u Mikulčic se dochovalo množství pozůstatků po Velkomoravské říši.

Fotogalerie
12 fotografií