Psal se rok 1967. Archeologové prozkoumávali zaniklá říční koryta v blízkosti Mikulčic. Našli přitom něco neuvěřitelného. Dva dobře zachované dřevěné čluny – monoxyly z počátku národních dějin.

Důležitý symbol

Čluny byly zpočátku přístupné veřejnosti. Už osm let jsou ale chráněny pod plachtou. Slovanské hradiště je zpřístupní ve svém areálu až nyní. „Jsou výrazným symbolem naší historie. Krátce je proto opět vystavíme,“ uvedla vedoucí slovanského hradiště Gabriela Dreslerová.

Výstavu přístupnou ve dnech 25. května až 13. června bude doplňovat projekce archivních snímků. „Připomene dobu jejich objevu, včetně propracovaného způsobu transportu i následné konzervace,“ dodala Dreslerová.


Prohlídky člunů, z nichž každý měří asi devět metrů, budou určeny pro skupiny v počtu max. 10 osob, a to každou půlhodinu. Vstupné pro dospělé je 50 a pro děti 30 korun.

Velkomoravské Mikulčice byly bezesporu významným místem Velkomoravské říše. Na ploše 10 hektarů archeologové odkryli základy 12 kostelů, knížecí palác a 550 hrobů.

VIDEO: Slovanské hradiště v Mikulčicích se může pochlubit i dalšími mimořádnými nálezy z období Velkomoravské říše.

Fotogalerie
5 fotografií