Odhadovaní stáří nejnovějších nálezů? 5600 až 5000 let před naším letopočtem, tedy mladší doba kamenné. „Sídliště obývali lidé kultury s lineární keramikou. Byli to zemědělci, ale dokázali už vyrábět i umělecké předměty. Nalezená šídla svědčí o výrobě oblečení,“ upozornil archeolog Michal Bučo ze zapsaného ústavu Archaia Brno.

Archeologové budou na jaře v lokalitě, kde vznikne v budoucnu bytový komplex, v hledání pokračovat. Důkazů o šikovnosti pravěkých „Brňanů“ tak nejspíš ještě přibyde.

Pátrání po 15 letech

Výzkum v brněnském Bronxu začal už v roce 2006 na souběžné ulici Cejl. Archeologové tady odkryli 11 objektů datovaných rovněž do období kultury s lineární keramikou. Současný výzkum tak může napovědět, o jak rozsáhlé pravěké sídliště se jednalo.

Hrob šamana s loutkou

Vůbec nejvýznamnějším objevem z této části Brna je hrob šamana, nalezený na rohu ulic Přadlácká a Francouzská ulice v roce 1891. Obsahoval figurku, loutku muže, složenou z hlavy, těla a levé ruky. Hrob byl ukrytý pod vrstvou spraše vysokou 4 a půl metru a obsahoval neobvykle bohatou výbavu. Podle analogií z počátku 20. století ze Sibiře mohla loutka sloužit jako pomůcka šamana.

VIDEO: Pátrání po vojenském táboře Římanů v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové udělali rekonstrukci nálezů po Římanech v Rakousku, vojenský tábor by měl podle nich přibižně odpovídat tomu brněnskému. Archaia Brno

Fotogalerie
7 fotografií