Byla instalována stejnojmennou nadací u příležitosti 160. výročí od jeho narození. Shodou okolností stojí dům naproti bývalé jezuitské koleje, kde je nyní Galerie Joži Úprky. Ta je s plochou 1200 m2 největší expozicí, věnovanou jednoho malíři 19. A 20. století, v celé Evropě.

Rodák z Kněždobu na Hodonínsku často do Uherského Hradiště jezdil a tvořil. Tamní starosta Josef Štancl ho v roce 1892 pověřil, aby vyzdobil zasedací síň. „Práce trvala rok a v tomto domě pobýval. Za honorář podnikl studijní cestu do Paříže, kde ho zaujali impresionisté,“ uvedl místopředseda nadace Petr Vašát.

VIDEO: Joža Úprka, jeho bratr Franta i jejich nejslavnější žák Antoš Frolka odpočívají na Slováckém Slavíně v Kněždubu.
Video
Video se připravuje ...

Joža Úprka, jeho bratr Franta i jejich nejslavnější žák Antoš Frolka odpočívají na Slováckém Slavíně v Kněždubu. Hynek Zdeněk

Chlouba uheskohradišťské radnice

S freskami Jožovi pomáhali ještě dva mladí malíři. Traduje se, že když malovali dlouho do noci, popíjeli vínko. Ráno pak často dílo opravovali. Např. z šesti prstů na ruce udělali zase pět. „Vznikla ale impozantní výzdoba s dvěma hlavními freskami. Ty zachycují výjevy z dějin založení města v roce 1257 a datum si právě dnes připomínáme,“ řekl starosta Stanislav Blaha.


Objevoval krásu domova

Úprka je nazýván Evropanem slováckého venkova. „Byl jedním z mála českých malířů, který se nenechal výrazně ovlivnit cizími vzory. Nedobýval svět, objevoval domov. Barevnost a pestrost lidových krojů vytvářely ze Slovácka doslova velké lidové divadlo, které dokázal věrně zachytit na plátnech. Nejoblíbenějšími se staly Jízda králů a poutě u Sv. Antonínka,“ přiblížil Vašát.


Oplatí návštěvu Auguste Rodinovi

Malíř si přál vystavit své obrazy v Paříži. To se ale nepodařilo. „Naše galerie mu chtěla přání splnit letos, ale výstava tam bude kvůli covidu v až příští rok. Úprka tak pomyslně oplatí návštěvu světoznámému sochaři Auguste Rodinovi. Zaujaly ho Jožovy práce na Pařížském salonu v roce 1893 a v Hroznově Lhotě ho v roce 1902 osobně navštívil a byl nadšen,“ dodal Vašát.

Fotogalerie
24 fotografií