Narodili se dva roky po konci 2. světové války. Jan Bauer (74) a Antonín Lagryn (74) zřejmě jen díky tomu přežili. Ve vyhlazovacím táboře každý z nich přišel o téměř celou rodinu.


„V Osvětimi jsem přišel o dvě sestry a dva bratry. Zemřela tam i jejich máma. Tábor přežil jen táta, který si později vzal druhou ženu, mou mámu, která také přežila vyhlazovací tábor,“ uvedl Bauer. Po pečlivém zkoumání archiválií zjistil, že za 2. světové války přišel o 160 blízkých i vzdálených příbuzných.

Při vzpomínce na 78. výročí posledního transportu z Hodonína u Kunštátu do Osvětimi (Auschwitze) zazněla i romská hymna.
Video
Video se připravuje ...

Romové a Sintové připomněli transport z Hodonína u Kunštátu do koncentračního tábora v Osvětimi před 78 lety Hynek Zdeněk

„Já to mám velmi podobné. Také jsem přišel o čtyři sourozence, shodou okolností také o dva bratry a dvě sestry. I jejich máma tam zahynula, máme velmi podobné osudy,“ přidal se Lagryn. Oba pozůstalí se zúčastnili smutečního aktu, který výročí posledního vlaku z Hodonína do Osvětimi před 78 lety připomněl.


Pietní akt se konal v Památníku holokaustu Romů a Sintů v Hodoníně u Kunštátu, který vznikl na místě původního tábora. Je otevřen od roku 2019. „Máme zmapováno, že ještě před deportací do Osvětimi v něm zemřelo 207 lidí. Ve vyhlazovacím táboře byla bilance ještě mnohem horší. Z pěti tisíc lidí, kteří tam postupně odjeli, se vrátilo necelých šest set,“ připomněl děsivou statistiku vedoucí Památníku Radovan Krhovský.
Fotogalerie
25 fotografií