Do záchranné operace ve střední Arkádii na řeckém poloostrově Peloponés vedl jednotku složenou z 35 profi hasičů z jižní a severní Moravy a středních Čech kapitán Richard Franc (46). Jeho tým obstál 2460 kilometrů od domova na jedničku.

Video
Video se připravuje ...

Návrat hasičů pomáhajících v Řecku do Brna Zdeněk Matyáš

„Cesta tam trvala 52 hodin, hned jsme šli do akce. První den byl náš odřad v jednom z údolí zcela sám, zachránili jsme domy 30 obyvatel,“ popsal zkušený velitel. Čeští hasiči se museli popasovat s extrémním suchem, vysokými teplotami. V akci byli od rána až do západu Slunce.

„Před naším příjezdem byla dva týdny teplota více než 45 stupňů a vyschla místní vegetace. Došlo k vytvoření řady ohnisek, které v silném větru byly schopné se spojit a ohrožovat obydlené oblasti," řekl Franc.

Při nasazení v Řecku mezi hasiči postupně vzrůstala únava. „Nicméně jsme avizovali nasazení deset dní, a to jsme byli schopní dodržet a fungovali jsme," doplnil velitel. Na cestu zpět se hasiči vydali v neděli ráno, cesta trvala 62 hodin.

Video
Video se připravuje ...

Velitel hasičské jednotky Richard Franc k likvidaci požárů v Řecku Zdeněk Matyáš

„Kousli jsme se s tím, že to peklo vydržíme a to jsme dodrželi. Chlapi obstáli,“ řekl otec tří dětí, který se už těší domů. On i jeho podřízení si teď užijí mimořádné volno.

Hamáček jim poděkoval

Jednotku přivítal v úterý po návratu z Řecka v jejich školním a výcvikovém centru v Brně ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Odvedli jste skvělou práci, dovolte, abych vám poděkovat,“ řekl ministr, který vyzdvihl také pomoc českých hasičů v dalších evropských zemích, aktuálně v Albánii. Všem hasičům z řecké mise předal resortní medaili.

Fotogalerie
11 fotografií