Asfalt se do parku nehodí z historického hlediska. „Lužánky vznikly v 80. letech 18. století z rozhodnutí císaře Josefa II. a staly se prvním městským veřejným parkem v českých zemích,” uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

Nejstarší brněnský park opraví. Vzhled Lužánek bude více odpovídat historické podobě. Markéta Malá

Žulové kostky 

Asfalt bude odstraněn a nahrazen mlatovým povrchem, který budou lemovat dvě řady žulových kostek. „Mlatové cesty budou doplněny o běžecký pás z umělého povrchu, široký 80 cm. Části cest, které nepokryje mlatový povrch, budou zrekultivovány a osazeny trávníkem,“ sdělil první náměstek primátorky Petr Hladík.

Nebudou se opravovat jen cesty, park se více zazelená a běžci ocení novou dráhu. „Plánovaná rekonstrukce cest spojená mimo jiné také s výměnou osvětlení, vytvořením pruhů pro běžce nebo doplněním laviček tuto exponovanou lokalitu zkrášlí, oživí a udělá ji atraktivnější jak pro Brňany, tak pro tuzemské i zahraniční turisty,“ doufá primátorka.

Nový vstup 

Změní se i vstup do parku z Lužánecké ulice. „Bude ho tvořit kamenná dlažba, v kruhovém rozcestí sestavená do tvaru mozaiky. Přibudou také nové lavičky a vyměněno bude 24 parkových lamp včetně kabelového vedení. Rekonstrukce se uskuteční v první polovině roku 2022,“ dodal Hladík.

Fotogalerie
9 fotografií