Původním záměrem bylo opravit pouze nástropní barokní fresky, nikoli ty nástěnné. Podle sond z roku 2008 se totiž zdálo, že budou pro záchranu příliš poškozené.

Srovnání toho, jak vypadal sál Rady před rekonstrukcí a jakou podobu získává teď, je až neuvěřitelné. Restaurátoři už dokončili práce na stropě i stěnách, na nichž obnovili freskovou výmalbu,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Erby i sochy

Práce, které trvají už dva roky, navracejí sálu Rady jeho někdejší barokní podobu z 18. století. Teď rekonstrukce vstupuje do poslední etapy, restaurátorské činnosti jsou totiž z větší části už dokončeny.

„Nyní se začíná s běžnějšími pracemi, jako je pokládání parket, dokončení elektroinstalace a nakonec vybavení nábytkem,“ vysvětluje primátorka.

V Archivu města Brna se podařilo vypátrat historické fotografie, které dokládají, jak sál vypadal v minulém století. „Restaurátoři se pustili do rekonstrukce fresek erbů zemských úředníků, které tvoří jakousi římsu pod nástropní freskou, a iluzivních pilastrů jakoby nesoucích klenbu,“ říká náměstek primátorky Tomáš Koláčný a dodává, že restaurátoři doplňují i sochařskou výzdobu.

Předsálí a schodiště

Práce jsou plánovány do listopadu letošního roku. Celkem vyjdou na více než 25 milionů korun bez DPH. Vedle sálu Nové radnice se úpravy týkají také předsálí a schodiště.

„Výsledkem bude krásný prostor, který ocení i veřejnost při různých společenských příležitostech. K dispozici bude i moderní technické vybavení,“ dodala Markéta Vaňková. 

VIDEO: Výrazná proměna náměstí Míru: Moderní volnočasové centrum nahradí chátrající vojenský areál.

Video
Video se připravuje ...

Výrazná proměna náměstí Míru: Moderní volnočasové centrum nahradí chátrající vojenský areál. Markéta Malá

Fotogalerie
19 fotografií