Nové jsou vodní prvky ve venkovní expozici. „Vodní pumpy, bosonohý chodník, umělé vlny, vodotrysky a spousta nově zasazené zeleně – to jsou novinky, které přibyly k loňským exponátům. Otestovat tu však můžete i obří uši, Pascalovu fontánu, hučící kámen, Archimédův zákon nebo třeba malování slunečními paprsky,“ řekl manažer Ondřej Hlouša.

 

Rozestupy a dezinfekce

Znovu se otevírá výstava s názvem (Ne)omezení, kterou centrum zahájilo jen krátce před podzimním uzavřením. Týká se lidí s postižením. „Vyzkoušíte si jízdu na invalidním vozíku. Seznámíte se s mluvícím budíkem, běžeckou protézou, pohlednicemi pro slabozraké nebo dětskou chůvičkou pro neslyšící. Určitě si také otestujte sporty pro lidi se zrakovým postižením,“ vypočítává kurátorka výstavy Barbora Hrončoková.

Vstup do budovy bude možný pouze s respirátorem a při dodržování nezbytných rozestupů. Uvnitř najdou návštěvníci hned několik stanovišť s dezinfekcí. Exponáty jsou pravidelně dezinfikovány a vzduch v budově se kompletně obměňuje. Z epidemiologických důvodů zatím není možné otevřít Divadlo vědy, kde se běžně promítají 3D filmy a uvádí science show.

Snížená kapacita

Kapacita centra je snížena na 500 osob. „Vzhledem k rozloze expozice bude i při maximální návštěvnosti na jednu osobu připadat víc než patnáct metrů čtverečních. Zároveň praxe ukazuje, že je to dostatečná kapacita, aby se k nám dostali všichni zájemci. Obavy, že teď v květnu u nás bude přelidněno, jsou zbytečné,“ shrnul ředitel centra Lukáš Richter.

Fotogalerie
11 fotografií