„Byla jsem úplně zděšená. Šla jsem na Českou správu sociálního zabezpečení. Sundala jsem si tam roušku, aby poznali, že jsem na světě,“ sdělila České televizi, která na úřednický omyl upozornila.

Vše ji zablokovali

Tím ovšem problémy seniorky z Brna neskončily. Byla odhlášena ze zdravotní pojišťovny, měla zablokovaný i účet v bance. Čekalo ji několik desítek telefonátů, aby úřady uvěřily, že žije.

S „oživením“ jí výrazně pomohla rodina, zejména vnuk (27). Zjistil, že podle úředníků jeho babička zemřela 22. listopadu 2020 na covid-19.

„Bez pomoci rodiny bych to nezvládla. Bylo to velice nepříjemné. Mohli poslat aspoň omluvný dopis,“ posteskla si penzistka.

Výjimečná chyba

Česká správa sociálního zabezpečení k tomu uvedla: „Tento typ pochybení, tedy zastavení výplaty z důvodu úmrtí žijícímu klientovi, se stává výjimečně. Důvodem je chyba v uváděném rodném čísle zemřelého buď na straně lékaře, matriky, základních registrů nebo ČSSZ,“ stojí v prohlášení.

Po složitých peripetiích se Irena Š. dočkala zadržených penzí zpět. Nyní ale trne, zda je problém definitivně vyřešen a zda svůj dubnový důchod dostane v řádném termínu.

VIDEO: Barboře vzala žena na sociální síti identitu. Její fotky se objevují na intimních seznamkách.

Video
Video se připravuje ...

Barboře vzala žena na sociální síti identitu. Její fotky se objevují na intimních seznamkách tv Joj

Fotogalerie
4 fotografie