Nyní plavbám z Hodonína brání ropovod Družba. Město tak není propojeno s Baťovým kanálem. To se má změnit. „V Rohatci vznikne plavební komora, která tento problém vyřeší. Stavět ji chceme již letos v březnu,“ uvedl mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Přístav za více než čtvrt miliardy

Nový přístav, určený pro turistické plavby, vznikne na Očovských loukách a má stát 266 milionů korun. „Bylo přitom zamítnuto propojení s přístavem v centru města. Projekt by to prodražilo o dalších 150 milionů korun,“ vysvětlil mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Projekt již získal souhlasné stanovisko EIA. Výstavba přístavu má začít v roce 2023 a potrvá tři roky. Výstavbu nemá nijak ohrozit ani současná koronavirová krize.

Z Kroměříže až na Slovensko

Aktuálně největší turistický přístav v České republice je v Hluboké nad Vltavou, kde může současně kotvit až 73 lodí. Na Baťově kanále je největší v Petrově s kapacitou 47 lodí.

Po propojení Hodonína s Baťovým kanálem budou moci využívat návštěvníci plavební délku 76 kilometrů, a to od Kroměříže až po slovenskou Skalici.

VIDEO: Plavec Marek Jedlička z Hodonína se stal prvním plavcem, který přeplaval Baťův kanál v celé jeho dosavadní délce.
Paradoxně Hodonín zatím ještě na jeho trase není. Má na ní být od roku 2026.

Fotogalerie
14 fotografií